Kvinnelige gründere i barnehagesektoren

Styrelederen har ordet juni 2010

Kvinnelige grundere i barnehagesektoren

Norge ønsker å være best på likestilling. De politiske ambisjonene er flere kvinnelige ledere, flere kvinner i styrerommene. Dette er formulert i handlingsplaner og Stortingsmeldinger.

Som i Stortingsmelding «Et nyskapende og bærekraftig Norge» fra 2008. Her står det at Norge har som mål at det innen 2013 skal stå en kvinnelig gründer bak minst 40 prosent av nyskapningene.

I fjor var dette tallet på litt over 20 prosent, i følge rapporten «Global Entrepreneurship i Norge 2009 – Entreprenørskap i Norge 2009».

Utgangspunktet er at en økt kvinneandel blant entreprenører vil kunne bidra til mer verdiskapning, større fleksibilitet, mer innovasjon og større omstillingsevne i økonomien.

Kvinnelige gründere

I et likestillingsland som Norge bør man forvente at kvinner står bak en langt høyere andel av nyetableringer enn det som er tilfellet i dag. En av forfatterne og forskerne bak den nevnte rapport, Einar Bullvåg, har gjort noen interessante funn i forhold til barnehagesektoren og kvinnelige gründere.


Bullvågs har tidligere uttalt at han tror det synkende norske kvinnebidraget til ny næringsvirksomhet blant annet handler om at myndighetene ikke legger forholdene til rette der kvinnene er. Hans dykk i databasene for barnehagesektoren viser at 78 prosent av de som driver private barnehage i dag, er kvinnelige gründere. Hele 50 prosent av styrelederne i disse barnehagene er kvinner. Les om Kvinnelige barnehagegründere på Facebook.

Så hva har regjeringen tenkt å gjøre når de virkelig har lyktes med en bransje der kvinnelige gründere overgår regjeringens målsetting? Og det i en bransje der bedriftene overgår kundenes forventninger både når det gjelder kvalitet og den servicen som ytes?


Jo, den sittende regjering kommer nå med lovforslag om å fjerne etableringsretten for private barnehager, hindre muligheten for å ta ut utbytte og på toppen av alt kreve tilbake den verdiskapningen som vi har skapt. Jeg kjenner at min tålegrense er tøyd langt!

Den private barnehagesektoren blir stilt overfor de samme lovkrav som offentlige barnehager. Likevel har de over flere år måttet tåle å ha usikre driftsvilkår, drive med 85 prosent av tilskuddet som offentlige barnehager får, de har levd med uforutsigbarhet i kommunene, samt og ha forventninger fra både Storting, regjering og fagforeninger om å ha like lønns- og arbeidsvilkår. Før vi har fått like rammer.

Det er lett å støtte seg på Erlend Bullvågs uttalelse. Regjeringen legger ikke forholdet til rette der kvinnene faktisk er.

Derfor vil de heller neppe aldri lykkes med å bli best på likestilling, før de begynner å ære dem som æres bør. Regjeringen kunne solt seg i glansen og trukket frem kvinnelige barnehagegründere som forbilder for andre kvinner som ønsker å bidra med entreprenørskap.
I stedet svikter regjeringen total kvinnelige gründere i barnehagesektoren. Med forslaget til lovendring fjerner regjeringen muligheten til å skape verdier. Det er en hån mot kvinnelige gründere som kunnskapsminister Kristin Halvorsen nå kommer med.

Ingen menn hadde funnet seg i denne behandlingen. Kristin Halvorsen og regjeringen kan være trygge på at det gjør heller ikke vi!

PS! Som omtalt tidligere i denne spalten: Brukertilfredsheten i barnehagesektoren, og i den private delen av barnehagesektoren spesielt, er unik. Det viser blant annet Kunnskapsdepartementets egen undersøkelse fra 2009 og EPSI Norge sin sammenligning av tilfredsheten ved ulike bransjer fra samme år.

Legg igjen en kommentar

Filed under Ledelse, Styrelederen i PBL har ordet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s