Spennende landsmøtedager!

Så er det igjen landsmøte i Private Barnehagers Landsforbund.

Private barnehager stiftet i 1993 en egen interesseorganisasjon.Tre år senere kom arbeidsgiverorganisasjonen – PBL-A.

Mange tar veien til Gardermoen også denne gangen.Det er viktig å møte.Dette er eierne av PBL sin mulighet til å bestemme.

Bestemme hvem som demokratisk skal velges til å representere barnehage i et nytt PBL-styre, men også bestemme dagsorden for hva vår organisasjon skal ha fokus og arbeid med de neste to årene.
Landsmøtet har viktige saker, og ikke minst står vi foran et viktig valg av nytt styre.

Det er med en stor grad av ydmykhet jeg igjen er innstilt til ledervervet i denne viktige organisasjonen. Uavhengig av hvem landsmøtet velger, er det utvilsomt to viktige år og alle må være forberedt på å jobbe hardt for å nå de målene landsmøtet mener organisasjon skal nå.

Det forrige landsmøtet i 2009 ble dramatisk. Vi hadde nettopp vært gjennom tidenes første store aksjon (19. mai og stenging av over 2.000 barnehager). Regjeringen forkastet kun ett lovforslag i hele forrige stortingsperiode. Sammen klarte vi å berge loven om økonomisk likebehandling.
Sett i ettertid var dette kanskje ennå viktigere enn hva mange trodde. Nå når rammefinansieringen er et faktum, og statlig øremerkede tilskudd er fjernet, ser vi at opptrappingen til 100 prosent blir det eneste ordentlige forutsigbare man kan forholde seg til.

Nettopp ny finansiering setter PBL fokus på. Vi har viet hele dag to av landsmøtet til temaet Barnehagefinansiering fra A til Å.

Det er gledelig å registrere at dag to var helt fylt opp av påmeldinger flere uker før det skal arrangeres.

Det som venter 550 deltakere er den første store tilstandsrapporten for hvordan denne finansielle barnehagereformen har slått ut – fem måneder etter at den ble satt ut i livet.

PBL har hentet all ekspertise og de mest sentrale aktørene til å fortelle deltakerne om hva som har skjedd, og kanskje ennå viktigere; hva som må skje fremover for å sikre kvaliteten i barnehagene, til beste for barn, foreldre/foresatte, ansatte, eierne og samfunnet for øvrig.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen innleder i en tettpakket konferansesal. Hun har ansvaret for reformen og resultatene av den.

Byråkratene i Kunnskapsdepartementet har ansvaret for gjennomføringen av reformen, regelverket og ikke minst har de evne til gjøre nødvendige endringer for å få ting på rett spor.

Kommunene har nå fått ansvaret for finansieringen, og både deres interesseorganisasjon KS og Bergen kommune får anledning til å gi sitt syn på saken.

PBL har vært nødt til å starte tidenes største prosjekt. Med en helt ny avdeling bestående av våre fast ansatte og topp kompetente jurister og statistikk- og økonomianalytikere, har PBL i tillegg 15 økonomi- og revisorstudenter i jobb fra mai av.

Det er helt nødvendig for PBL at vi får de riktige tilskuddene til våre medlemsbarnehager. Det unike prosjektet går ut på å få inn de korrekte kostnadstallene for kommunale barnehager i alle kommunene vi har medlemsbarnehager i. Det danner grunnlaget for korrekt tilskudd til barn i private barnehager.

I den forbindelse har vi engasjert både Telemarksforskning og KPMG som rådgivere.

Telemarksforskning kommer på dag to for å blant annet fortelle om deres erfaringer og råd i forhold til reformen, og ikke minst bakgrunnen for nasjonale gjennomsnittstall på tilskudd.

KPMG har noen av landets dyktigste innefor kommuneøkonomi, og sammen med PBLs egne fra statistikk- og økonomiavdelingen, vil prosjektet bli presentert på dag to av landsmøtet.

Jeg ønsker alle sammen lykke til med PBLs Landsmøte 2011. Med en drivende dyktig administrasjon i ryggen, er jeg sikker på at landsmøtet som vanlige ender som en suksess.

Og jeg håper virkelig at PBLs evne til å løfte frem problemstillingene blir sterkt bidraggivende til at det blir gjort vesentlige endringer i regelverket til beste for barn, foreldre/foresatte, ansatte, eiere og samfunnet for øvrig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s