Tydelige barnehageeiere

Tydelige barnehageeiere
Det er med ydmykhet jeg og de andre nyvalgte styremedlemmene takker for tilliten som ble vist oss på landsmøtet i slutten av mai.

Landsmøtet 2011 markerte starten på den store jobben PBL og et nyvalgt styre nå har foran seg. Det begynner å bli en vane for ethvert nyvalgt styre. Det er et krevende arbeid, men jeg er meget godt fornøyd både med kontinuiteten og de kompetente nyvalgte som er valgt inn.

Med et rekordstort antall representanter fra medlemsbarnehager er det god grunn til å slå fast at demokratiet i PBL ble styrket gjennom dette landsmøtet.

Sjelden har vel et landsmøte vært så samlet og tydelige på hvilke hovedutfordringer vi nå står overfor.

Det handlet om forutsigbarheten i tilskuddene. Det er livsnerven for å levere kvalitet hver eneste dag – både på kort og lang sikt.

Tidenes største prosjekt i PBL-regi ble på en ypperlig måte presentert av prosjektleder Monica Feldt fra administrasjonen.

Kvalitetssikringen har vi fått hjelp til av både KPMG og Telemarksforskning. Det er lagt ned et enormt arbeid, og prosjekt Likebehandling har allerede fått nasjonal omtale i mediene.

Kunnskapsdepartementets toppledelse tar sågar turen til Bodø i juni for å få sett våre totalt 22 personer som er direkte involvert i jobben med å sikre at våre medlemsbarnehager får de tilskuddene de har krav på.

Vi ber ikke om mer, men rett skal være rett, og barn, foreldre/foresatte, ansatte, eiere og samfunnet er avhengig av at de rette tilskuddene kommer frem for å kunne bevare og utvikle kvaliteten videre.

Styrken til PBL som en usedvanlig viktig organisasjon for oss som eiere befestet seg i hele salen. Vi har ikke tid til å vente på at andre skal rydde opp. Vi gjør det selv. At et enstemmig landsmøte heller ikke satte noen begrensninger på ressurser for å få ordnet opp i finansieringsordningen, var et tydelig og viktig signal for oss i styret.

Da får heller de store meningsforskjellene og debattene komme på landsmøtet i 2013 – når vi de to neste årene har fått ryddet opp i resultatet av en dårlig gjennomført reform.

For PBL er vel de eneste som har stilt svært mange kritiske spørsmålstegn når man overfører alle statlige øremerkede midler til kommunenes frie rammer.

Det er mulig Kunnskapsminister Kristin Halvorsen burde stilt mange flere kritiske spørsmålstegn før hun i det hele tatt overførte hele finansieringsansvaret for barnehagesektoren til kommunene.

Statsrådens bekymringer og vilje til å samarbeide med PBL for å få reformen til å fungere var absolutt til stede. Samtidig er hun klar på at det er kommunenes ansvar å få det til å fungere.

Vi tar statsråden på alvor. Som nevnt kommer allerede toppledelsen i Kunnskapsdepartementets administrasjon til Bodø for å få presentert prosjektet. Som landsmøtet enstemmig sluttet seg til, har vi tydelige og klare målsettinger for PBLs strategiplan de neste to årene.

Ingen kan leve med den usikkerheten som nå har kommet til syne. Myndighetene må endre forskriften på flere vesentlige punkter.

Kommunene kan ikke regne ut tilskudd til private barnehager ut i fra budsjetter som ikke har rot i virkeligheten. Det PBL hevdet allerede før reformen ble satt ut i live, har dessverre slått til. Regnskapstallene fra forrige år må ha en stor betydning for tilskuddet.

At private barnehager får rett tilskudd året etter at de skulle ha hatt det, setter hele mangfoldet i fare.

Hver dag jobber PBL aktivt med svært mange kommuner. Den lokale valgkampen må brukes aktivt av dere medlemmer. Det er nå man har sjansen til å få politikerne til minimum å opprettholde tilskuddsnivået.

76 prosent av våre medlemsbarnehager er enkeltstående barnehager. De små er like viktige som de store. At vi nå ser ut til å miste noen som ikke har mer egenkapital igjen de kan tære på, kan ikke vi som organisasjon leve med.

Som gjenvalgt leder for PBL-styret tar jeg ikke lett på oppgaven. Vi må ha en knallhard prioritering av å hjelpe medlemsbarnehager i tur og orden etter alvorlighetsgraden. For volumet er stort når det gjelder antall bekymringsmeldinger fra våre snart 2.300 medlemsbarnehager i over 260 kommuner.

Det er ikke mulig for en enkeltstående barnehage å klare jobben alene. Lokalt må medlemsbarnehagene stå sammen med sine foreldre og utnytte fordelene med at lokalpolitikerne er på valg.

Og samlet sett har vi klart å bygge en enestående organisasjon med den best tenkelige kompetansen. Jeg er trygg på at vi gjennom PBL klarer å stå oppreist og komme styrket ut av denne reformen.

God sommer!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s