Aldri har kommunestyret vært viktigere for oss i barnehagene

En valgkamp er akkurat over. Nye representanter er valgt inn i kommunestyrer og fylkesting. Det gir nye muligheter som vi i barnehagene er nødt til å benytte oss av.

I skrivende stund forhandles det om makt og posisjoner i kommuner over det ganske land. Nye kommunestyrer skal konstitueres. Nye fremtidsplaner skal legges. I mange kommuner pekes det ut en ny politisk kurs, en ny retning, for kommunens innbyggere.

Barnehager ble aldri noen hovedsak i den korte og avdempede valgkampen vi nettopp har lagt bak oss, i alle fall ikke nasjonalt. I kommunestyrene utover høsten bør imidlertid barnehagene stå høyt på agendaen. Det bør vi, som representanter for norsk barnehagesektor, sørge for!

Med det nye finansieringssystemet som trådte i kraft ved nyttår, har norske kommunepolitikere fått et utvidet og stort ansvar for norske barnehager. Staten har gitt fra seg store deler av styringen med sektoren. Makten er overført til politikerne som du og jeg nylig har stemt inn i kommunestyrene.

Derfor har aldri et lokalvalg vært viktigere for barnehagene enn i 2011. Aldri har et kommunestyre vært viktigere for deg som er opptatt av gode barnehager.

Dessverre er nok ikke alle politikerne like klar over hvor viktig de selv er for den fremtidige kvaliteten i norske barnehager. Men det er en annen sak.

Litt repetisjon: Til og med 2010 fikk en privat barnehage om lag 60 prosent av sine inntekter direkte fra staten. Tilskuddet var øremerket og barnehagen visste allerede tidlig på høsten året før størrelsen på finansieringen. Stortinget fastsatte størrelsen på statstilskuddet.

Fra 2011 kommer om lag 80 prosent av inntektene til en privat barnehage fra kommunen (den makspris-regulerte foreldrebetalingen utgjør de øvrige 20 prosentene). Det er kommunens budsjetterte kostnader til egne barnehager som er grunnlaget for finansieringen av private barnehager. Politikerne vedtar selv satsene for tilskudd til private barnehager i forbindelse med behandlingen av kommunebudsjettet.

Det er altså de nyvalgte politikerne i kommunestyret, som avgjør hvilke rammer vi som driver barnehage skal ha å forholde oss til. Ikke som før, at det er politikerne på Stortinget som i stor grad avgjør dette.

Dette er nytt av året og får konsekvenser for hvordan vi bør jobbe i forhold våre folkevalgte lokalt. PBLs klare anbefaling er at representanter for private barnehager bør engasjere seg aktivt, for å sikre trygge og forutsigbare rammevilkår i kommunen.

Ta initiativ til et møte med politikerne, inviter dem gjerne inn i barnehagen. Fortell hvordan det er å drive barnehage. Hva betyr barnehagen deres for barna, for foreldrene, for de ansatte og for lokalsamfunnet forøvrig? Hva kjennetegner deres barnehage? Hva er det beste med å drive barnehage? Hvilke utfordringer sliter dere med i hverdagen? Hvilke lover og regler må dere forholde dere til? Hvordan opplever dere rammevilkårene for drift av barnehager i kommunen? Kan dere tilby barn og foreldre enda bedre kvalitet med litt romsligere finansiering? Hvilke konsekvenser vil eventuelle kutt i finansieringen få?

Gå eventuelt sammen med andre barnehager og samkjør dette arbeidet. Og be gjerne administrasjonen i PBL om råd og tips til hvordan man kan gå frem. Se på det som en opplæring av nye kommunestyrerepresentanter.

Hvis vi alle bidrar til å styrke barnehagesektorens posisjon og omdømme i dag, kan det hindre at barnehagene blir en salderingspost i kommunebudsjettet i morgen.

Vi i Private Barnehagers Landsforbund jobber kontinuerlig med politisk påvirkning av sentrale myndigheter. Men vi kan vanskelig være ute i alle våre 430 kommuner. Derfor er det viktig at vi alle setter dette arbeidet på agendaen nå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s