Observasjoner fra bakerste benk

Stemningen er forventningsfull idet kunnskapsministeren klyver inn i rommet. Smilende, med en bunke papirer i venstre hånd. Og – nær sagt som alltid – med statssekretær Roger Sandum meteren bak.

 

Jeg, PBL-sjef Arild Magne Olsen og kommunikasjonsdirektør Jørn-Tommy Schjelderup har tatt plass på bakerste benk, i departementets midlertidige lokaler i den gamle sentralbanken i Oslo.


Rundt oss sitter et titalls journalister og fotografer fra hovedstadspressen. NRK er her med folk fra radio og tv. TV 2 er på plass. Og dagspressen, fra Dagens Næringsliv til Klassekampen er representert. I tillegg til reportere fra et par fagbladet, dette magasinet inkludert.

 

Kristin Halvorsen er kommet for å presentere det som skal selges frem som en gladsak – både til SV-folk som bare er sånn passe tilfredse med den høye andelen private aktører i bransjen og til de private barnehagene selv.

 

«Det høres ut som en tilnærmet umulig balansekunst. Men den neste halvtimen skulle vise at statsråden manøvrerte det hele rimelig bra i havn.»

 

Det var 19. april i fjor at Kunnskapsdepartementet først la frem sitt forslag til regulering av uttak av verdier i barnehagesektoren. Forslaget møtte kraftig motstand, nær sagt fra alle hold. Og det med god grunn. Det opprinnelige forslaget åpnet blant annet for at staten kunne inndra verdiene som var bygget opp i den private barnehagen dersom denne ble lagt ned eller solgt.

 

Blant annet etter målbevisst jobbing fra Private Barnehagers Landsforbund og private barnehager, ble fjorårets forslag trukket. Ikke minst ble det lagt ned en betydelig innsats av en liten, men svært engasjert gruppe kvinnelige barnehagegründere. Beskrivende nok kunngjorde Kristin Halvorsen selv dette da hun gjestet PBLs årlige lederkonferanse i Bodø, i september i fjor.

 

Siden har departementet jobbet frem et nytt og bearbeidet forslag. Det nye lovforslaget, som jeg nå sitter og hører statsråden redegjøre for, viser seg å være langt mindre kontroversielt enn det opprinnelige. I bunn og grunn er det en stor retrett av den rødgrønne regjeringen.

– Vi skal sikre at barnehagemilliardene går til barnehagebarn, også i de private barnehagene, sier Halvorsen i sin presentasjon.

Fra bakerste benk tenker jeg at uttalelsen føles som en provokasjon, all den tid det store problemet i sektoren i disse dager er de uttallige millionene – ja, kanskje milliardene – som ikke kommer ut fra kommunene og inn til barna i de private barnehagene.

 

Men jeg lar det ligge, og ser på dokumentene som ligger foran meg. Lovteksten er en form for regulering som i store trekk ikke medfører særlige endringer fra det eksisterende regelverket.

PBL kommer til å bruke ukene frem til høringsfristen 1. februar til å se nøye på hvilke justeringer som bør gjøres i regjeringens forslag. Men hovedinntrykket er at dette er noe vi kan leve med.

 

Og ingenting vil glede meg mer i denne saken enn at vi alle kan legge «utbytteballen» død – få vedtatt et regelverket som hele sektoren kan leve med og ikke bruke mer energi på saken.

 

Utfordringene står nemlig i kø i 2011 og ventelig også i de kommende årene. Inneværende år tegner til å bli et kriseår for økonomien i de private barnehagene, etter at kommunene overtok ansvaret for finansieringen ved nyttår.

 

Det er dette vi i Private Barnehagers Landsforbund – og ikke minst ministeren noen stolrader foran meg – nå bør bruke all energi på. Barnehagepengene må komme ut i sektoren. Barnehagepengene må komme helt fram til barna. Bare slik kan vi opprette den høye kvaliteten og det brede mangfoldet vi har i sektoren i dag.

 

Så er det slik at vi som driver offentlig godkjente private barnehager får om lag 80 prosent av våre inntekter fra det offentlige. Med det følger det et stort ansvar. Alt vi i de private barnehagene foretar oss skal tåle å stå på forsiden av landets aviser.

 

«Jeg opplever at private barnehager i dag driver effektivt, nøkternt og etter meget høye etiske standarder. Slik skal det fortsette å være.»

 

Bare slik kan samfunnet ha tillit til at vi forvalter fellesskapets midler på en god måte.

 

Styreleder

Linda Øygarden

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s