Se til Sogn!

Hvorfor er ansatte i barnehagene i Sogn og Fjordane så mye friskere enn i Nord-Trøndelag?

 

Det høye sykefraværet rir barnehagesektoren som en mare. Hver eneste dag er flere tusen barnehageansatte hjemme fra jobb på grunn av sykdom. Det er tungt og vanskelig for mange av de ansatte. Det kan svekke kvaliteten på tilbudet til barna. Det er dyrt og tidkrevende for arbeidsgiver. Og det er en formidabel kostnad for samfunnet.

 

Den aller største motivasjonen for å arbeide hardt og målrettet for et lavere sykefravær er enkeltmennesket. Bak hver sykedag ligger det en menneskelig historie – enten det er en uskyldig influensa, stadig tilbakevendende ryggplager, psykiske lidelser eller andre forhold.

 

Men sykefraværet er også et samfunnsproblem. I barnehagene har vi – dessverre – lange tradisjoner for et høyt sykefravær. Konsekvensene kan være ulike fra barnehagen til barnehage.

 

Redusert bemanning på grunn av fravær ved sykdom fører ofte til at barnehagen må kutte i tilbudet til barna. Aktiviteter sløyfes og barnegrupper slås sammen. Det kan sågar gå ut over sikkerheten dersom færre øyne og ører observerer barna i enkelte perioder.

 

Bruk av vikarer gir mindre stabilitet i personalgruppen, noe vi vet foreldrene er opptatte av. Det svekker den opplevde kvaliteten dersom mor og far daglig møter nye ansikter i garderoben ved henting og bringing.

 

Ekstrabelastningen for de ansatte som er igjen i barnehagen er åpenbar – og kan medføre ytterligere sykefravær.

 

Ved siden av det nye finansieringssystemet mener jeg derfor det høye sykefraværet er en av de største utfordringene som norsk barnehagesektor står overfor.

 

Forskere ved SINTEF har beregnet de rene bedriftsøkonomiske kostnadene for én dags sykefravær til 2.600 kroner. 13.000 kroner for en arbeidsuke.

 

«Skal en se mulighetene i det et høyt sykefravær er, er det at det er stort rom for forbedringer.»

 

I barnehagesektoren arbeider det i alt 89.000 mennesker. Disse produserte i 2011 71.500 årsverk. Det legemeldte sykefraværet i barnehagesektoren var i fjor på 9,2 prosent.

 

Det betyr at det høye sykefraværet anslagsvis koster barnehagene og samfunnet 16-17 millioner kroner hver dag – og mellom fire og fem milliarder kroner årlig. Bare tenk hvilke tiltak for heving av kvaliteten vi i barnehagene kunne gjort dersom vi – ja, la oss si – halverte disse kostnadene.

 

Så skal det legges til, når vi snakker om sykefraværet i norsk arbeidsliv: Noe av sykefraværet kan trolig forklares med at vi i dette landet – heldigvis – har svært høy sysselsetting. Blant annet er andelen kvinner og eldre i arbeidslivet stor, noe som naturlig medfører noe høyere sykefravær.

 

Skal en se mulighetene i det et høyt sykefravær er, er det at det er stort rom for forbedringer. For å ta opp kampen mot sykefraværet har Private Barnehagers Landsforbund etablert en egen bedriftshelsetjeneste for private barnehager. PBL Bedriftshelsetjeneste har spisskompetanse på de spesielle utfordringene i barnehagebransjen og arbeider aktivt for et lavere sykefravær. Kanskje kan det være en spennende og viktig samarbeidspartner for din barnehage, i kampen for å minimere fraværet ved sykdom?

 

Både enkeltbarnehager og bransjen som sådan har virkelig mulighet til å hente ut positive effekter ved å senke sykefraværet.

 

Det er her Sogn og Fjordane kommer inn i bildet. For det er betydelige – og jeg vil si oppsiktsvekkende – forskjeller i sykefraværet i barnehagene fra fylke til fylke. Nord-Trøndelag og Troms skiller seg ut i feil ende av skalaen, med et legemeldt sykefravær på om lag 10 prosent.

 

De samme tallene fra Statistisk sentralbyrå viser altså at barnehagene i Sogn og Fjordane er i særklasse best på nærvær. Ingen barnehageansatte er i nærheten av å være like friske som de som jobber i Sogn og Fjordane. Her er det legemeldte sykefraværet nede i 5,8 prosent!

 

Sogn og Fjordane viser at det går an, også i barnehagesektoren. Det gir håp for alle som sliter. Så spennende er tallene fra det lille vestlandsfylket, at barnehagefolk fra andre deler av landet burde valfartet til de dype daler og lange fjorder for å finne ut hva de gjør riktig.

 

Til sist: Sykefraværet i barnehagene kan synes å være på tur ned, som i arbeidslivet for øvrig. Det er en positiv utvikling jeg håper fortsetter. Utviklingen bør gi motivasjon og inspirasjon til å jobbe aktivt med temaet hver eneste dag. Det kommer ikke av seg selv.

 

«Ved siden av det nye finansieringssystemet mener jeg derfor det høye sykefraværet er en av de største utfordringene som norsk barnehagesektor står overfor.»

 

Og enkeltmennesket er fremdeles barnehagens viktigste ressurs!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s