Hjelp, vi skal privatiseres!

Så snart en ny kommune lufter ideen om å privatisere sine egne barnehager, bryter rabalderet løs igjen.

Kommunal ansvarsfraskrivelse. Knefall for profittjegerne. Gambling med kvaliteten. Og rasering av rettighetene til de ansatte. Påstandene er mange og harde. De fremføres som regel av representanter for arbeidstakerorganisasjonene og noen ganger partiene på venstresiden i politikken.

Dessverre er argumentene mot privatisering i stor grad tuftet på myter og usannheter om private barnehager.

La meg først anerkjenne de berørte partenes rett til uttrykke skepsis mot endringene som foreslås. Jeg har forståelse for at ansatte, kanskje har de jobbet 20 år i den kommunale barnehagen, ønsker å beholde sin arbeidsgiver. Det er menneskelig å være skeptisk til forandringer. Især hvis de gjelder egen arbeidsplass. Emosjonene som disse prosessene utløser skal vi derfor ha respekt for.

Men jeg har ingen forståelse for at de ansatte, eller deres representanter, i slike saker velger å kjempe denne kampen på en måte som bidrar til å diskreditere den gode innsatsen som hver dag legges ned i landets 3.500 private barnehager. Det er urimelig, usaklig og totalt uakseptabelt.

Mange kommuner har i løpet av de siste årene vurdert å overlate driften av kommunale barnehager helt eller delvis til private aktører. Deriblant kommuner som Grimstad, Narvik, Nøtterøy, Rygge, Haugesund, Larvik, Tvedestrand, Moss, Oslo, Lenvik, Bodø, Halden og Tromsø.

Flere av prosessene er økonomisk motivert. Kommunen innser at private aktører kan drive barnehagene minst like bra, men til en lavere kostnad. Etter at kommunen selv overtok ansvaret for finansieringen av private barnehager snur de nå hver stein for å effektivisere driften. Da dukker forslaget om privatisering opp.

Mange fristes også av at de ved å kun ha private barnehager kan benytte de nasjonale tilskuddsatsene – og unngår de, for mange, kompliserte beregningene av tilskudd til private barnehager.

Det paradoksale med denne utviklingen er at det er SV som har innført systemet som synes å tvinge frem privatiseringsprosessene. Og SV har som vi vet ikke akkurat programfestet et ønske om flere private barnehager på bekostning av kommunale. Tvert imot.

Enkelte kommuner – som Bømlo, Sigdal og Sauherad – har tatt steget ut og gjennomført fullprivatisering. Disse kommunene synes å leve fint med sine private barnehager – og det med god grunn:
Private barnehager er ikke – som enkelte synes å tro – noe eksperiment iverksatt for å nå full barnehagedekning. Landets aller første barnehage, etablert på begynnelsen av 1800-tallet, var privat og i dag har nær halvparten av alle barnehagebarn plass i en privat barnehage. Private barnehager har en lang og stolt historie i Norge. 

Den private delen av barnehagebransjen er en mangfoldig sektor med et variert og unikt tilbud. Barnehagene drives av langsiktige og innovative eiere med store ambisjoner for egen barnehage og sektoren for øvrig. Mange av disse er kvinnelige førskolelærere og gründere som har skapt sin barnehagedrøm.

Private barnehager scorer bedre enn offentlige barnehager på alle kjente nasjonale undersøkelser om foreldrenes brukertilfredshet. Ifølge foreldrene leverer de altså et bedre tilbud enn det kommunene selv klarer å gjøre, og det i et tilskuddsystem som systematisk favoriserer kommunens egne barnehager. Dette nevner jeg ikke for å snakke ned de kommunale barnehagene. Men som en faktaopplysning til de som stiller spørsmål ved hvordan kommunen kan tillate seg å anbudsutsette barn og ansatte.

Barnehagesektoren er en gjennomregulert sektor hvor de private barnehagene skal følge de samme kvalitetskravene som de kommunale barnehagene de konkurrer med. Likt krav til areal per barn, likt krav bemanning og samme foreldrebetaling fastsatt av Stortinget.

De aller fleste barnehagene har ordnede lønns- og arbeidsforhold for sine ansatte. PBL-A – arbeidsgiverseksjonen i Private Barnehagers Landsforbund har om lag 1.580 medlemsbedrifter med til sammen 22.000 ansatte. Når private barnehager, forhåpentlig om få år, mottar de samme offentlige tilskuddene som kommunale barnehager vil flere barnehager ha råd til å slutte seg til tariffbestemmelsene i PBL-A eller andre arbeidsgiverorganisasjoner.

Det er altså mange og tungtveiende grunner til å opprettholde og kanskje sågar øke andelen private barnehager.

En slik utvikling vil ikke bidra til å svekke barnehagetilbudet. Men tvert imot å styrke det.

Reklamer

5 kommentarer

Filed under Arbeidsliv, Barn & oppvekst, Barnehagepolitikk, Linda tenker

5 responses to “Hjelp, vi skal privatiseres!

 1. Magne D. Antonsen (VG)

  Bra blogg, Linda!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Bjørn

  Ja, vår erfaring med private barnehager er IKKE gode. De private barnehagene våre barn har vært innom har utnyttet systemet.

  De fleste barna kommer inn i en barnehage fra et års alder, og når en privat barnehage får dobbelt så mye offentlig støtte for barn som er under to år, så er det klart at det vil være i barnehagens interesse å ha flest av de minste barna. Dette gjør de ved ganske enkelt ved å holde vedlikehold og service på minimumsgrensen slik at foreldre som etter hvert skjønner tegninga søker barna sine til en annen barnehage.

  Å få omplassert et barn tar som kjent tid og når et barn har fått ny plass så har barnet gjerne passert to års grensa og dette passer selvsagt den private barnehagen som hånd i hanske som får ta inn en ny ettåring.

  Ved en av de private barnehagene var det så ille at alle foreldrene søkte sine barn omplassert. Vi møtte en ny vikar i døra nesten hver dag og den «midlertidige styreren» kunne ikke engang forholde seg til data og e-post…
  Da lovet barnehage eieren bot og bedring, men da hadde vi allerede stått på venteliste i over et år. Nå over et år etter har det forøvrig ikke skjedd store endringene i denne barnehagen.

  Så hipp hurra for privatisering!!!

 3. Kai A. Stensson

  Akkurat spesifikt hvordan mener du det er mulig for det private å drive barnehagene billigere uten å redusere lønningene og/eller tilbudet?

  De private barnehagene har kun ett mål, og det er å tjene mest mulig penger. Og siden de fleste er glad bare de faktisk får barnehage plass, så har de ingen reell konkurranse å tenke på.

  Hvorfor skulle de private barnehagene i det hele tatt bry seg om tilbudet, og effektivisering.

  Eneste de ønske å effektivisere er pengeflyten inn på deres konto.

 4. Det er viktig for oss hvem som tar vare på våre barn. Derfor er det viktig å diskutere innhold og eierdkap av barnehager. Derfor har vi i Norge også fått på plass et klart regelverk for hva barnehager skal være i form og innhold. Som du er inne på – barnehager er en gjennomregulert sektor. Derfor vil nok noen synes det er rart at enkelte hevder at det kan være mye å spare på å privatisere barnehagene, slik du også tar opp i blogginnlegget ditt. Hvor kan man spare hvis rammevilkårene er helt like? Svaret er naturligvis at – det er de ikke. Den aller største utgiften ved å drive barnehage er utgifter til lønn og sosiale utgifter for de ansatte. Derfor er det også her det er mest å spare, og det er her forskjellen ligger.
  Ansatte i private barnehager har andre ansettelsesvilkår i kommunen, som bl.a. betyr at de har en annen – og dårligere- pensjonsopptjening. Dette er vist av bl.a. Telemarksforskning ( http://www.tmforsk.no/start/detalj.asp?nyhet_id=500&merket=2). De har også påvist at private barnehager har dårligere voksendekning enn kommunale barnehager. Det kan oppstå ved flere måter – f.eks. kan det være mye å «skvise sitronen» på dersom man har en avdelingsfri barnehage hvor de ansatte flyter mellom, framfor dedikerte voksne til hver av flere avdelinger. Det har betydning for delingstall mellom avdelinger, og også for terskelen for innkalle vikar ved fravær. Selvfølgelig har dette også betydning for å rekruttere og beholde fagfolk, også barnehageansatte kjenner dårlig voksendekning på kroppen, også barnehageansatte er opptatt av å ha en pensjon å leve av i alderdommen.

  Dette er jo helt opplagte ting som gjelder alle. I tillegg har kommersielle barnehageselskaper naturligvis ett mål – som i all forretningsdrift – å tjene penger. Et hensyn kommunale barnehager ikke har eller skal ha. Private barnehager skal ha profitt i bunnlinjen etter at utgiftene er trukket fra inntektene. Dette er jo i seg selv problematisk. Skal kommersielle selskaper tjene penger på en butikk som vi skattebetalere har vært med å finansiere for dem? Burde ikke vi skattebetalere få tilbake ihvertfall en del av pengene våre før de putter resten i lommene sine? En annen ting er naturligvis at endel av disse aktørene – påviselig! – har gått ganske langt i å rigge virksomheten slik at de tar ut mest mulig i lommene sine. Det kan gjøres ved at de må kjøpe » administrasjonstjenester» av morselskapet ( barnehagen kan ikke ta ut fortjeneste, men » kjøpe» tjenester av morselskapet som kan det, kan de), eller man rigger til et eiendomsselskap som «leier ut» lokalene til barnehagen.

  De forholdene jeg nevner her er selve grunnlaget for at det skal «lønne seg» å privatisere. Hvis de ikke er tilstede ( helt eller delvis) vil ikke privatisering være lønnsomt. Det betyr jo at de som ønsker å privatisere ønsker – eller i det minste er inneforstått med – at det er slike barnehager de vil ha.

 5. Tilbaketråkk: Gullgravere i sandkassa! « Liselotte Aune Lee

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s