Det ulmer i barnehagesektoren.

Foreldre og ansatte flere steder i landet protesterer nå mot kutt i barnehagene.

Fra min base i Arendal observerer jeg et stadig økende engasjement for barnehagenes rammebetingelser. Den ene kommunen etter den andre barberer barnehagebudsjettene. De kutter kostnader i egne barnehager – og oppnår ditto besparelse i private barnehager.

Det er Barnehage-Norge anno høsten 2012 – og det er rammefinansiering satt i system. Tro om det er dette Statsråd Kristin Halvorsen mener er «å tenke stort om de små» ?

Det er i dag snaue 24 måneder siden regjeringen ga fra seg styringen med barnehagesektoren – og overførte de statlig øremerkede tilskuddene til barnehager til kommunene.

Kristin Halvorsen

Vi i Private Barnehagers Landsforbund advarte mot konsekvensene. Tross barnehagens viktige samfunnsmandat mente vi det var naivt å tro at barnehagene ville bli skjermet for kutt i en presset kommuneøkonomi. Ikke for å være etterpåklok: Men det kan dessverre tyde på at vi hadde rett.

Press på økonomien gir nødvendigvis press på kvaliteten i barnehagene. Den store utgiftsposten – og kvaliteten – i en barnehage er personalet. Derfor er bemanningen i mange kommuner – både i private og kommunale barnehager – under press. Dette har vært behørig omtalt i mediene den siste tiden, blant annet fra Oslo der kommunen går bort fra en årelang avtale om en høyere bemanningstetthet enn det som er normen for landet for øvrig.

Det er bra at de to store interessegruppene – foreldrene og ansatte – organiserer seg og står opp mot barnehagekutt som gir lavere kvalitet i sektoren.

Det er i alle fall urovekkende at foreldrene synes å være mindre fornøyde med barnehagen enn tidligere. Årets undersøkelse fra ratingbyrået EPSI Norge viste nedgang i foreldretilfredshet fra 2011. Mens brukerne er gradvis mer fornøyde med tjenester innen helse og skole, går altså tilfredsheten med barnehagene tilbake.

Lenke til EPSI undersøkelsen finner du HER.

Dette bør være et varsku. Både for myndighetene som avgjør hvilke rammer barnehagene har for sin drift, og for oss i barnehagene.

Den unikt høye tilfredsheten som er dokumentert i barnehagene siden 2009 kommer ikke av seg selv. Det må jobbes steinhardt hver dag for å opprettholde den sterke posisjonen. Men fremfor alt må rammevilkårene gi barnehagene muligheten til å levere på det nivået foreldrene forventer.

Det får meg til å tenke på statsbudsjettet, som regjeringen la frem i begynnelsen av oktober. Statsbudsjettet er liksom ikke hva det en gang var for oss som driver private barnehager.

Du husker kanskje 2009 og årene før det? I statsbudsjettet lå også den økonomiske virkeligheten for private barnehager kommende år. «Dette er tilskuddene per barn, store og små, neste år». På toppen fikk barnehagen et mindre tilskudd fra kommunen. På http://www.pbl.no la Private Barnehagers Landsforbund ut satsene for statstilskuddet i en kalkulator. Her kunne vi enkelt legge inn opplysninger om vår egen barnegruppe – antall barn, alder og

oppholdstid – og deretter få opp samlet statstilskudd kommende år. Det var enkelt, forståelig og forutsigbart.

Soria Moria Barnehage på tur, Eydehavn

Det hendte vi var misfornøyde med nivåene på det statlige tilskuddet. Enda oftere var vi frustrerte over uforutsigbarheten på det kommunale tilskuddet. Men alt i alt var det et rimelig forutsigbart system. Det var til å leve med. I alle fall sammenlignet med dagens system, der om lag 80 prosent av inntektene til en privat barnehage kommer fra kommunen.

Kontrasten til dagens finansieringssystem er slående. Nå er ikke statsbudsjettet spesielt klargjørende for oss som de siste ukene har jobbet med å snekre sammen budsjetter for våre private barnehager. Ingen informasjon om nivåene på finansieringen. Ingen kunnskap om hvilke midler vi har å drive gode barnehager for kommende år.

Spenningsmomentet i statsbudsjettet i år dreide seg om regjeringen ville følge sin egen opptrappingsplan mot 100 prosent likeverdig behandling av private og kommunale barnehager.

Dessverre – men ikke veldig overraskende – ble vi skuffet. Når regjeringen i 2013-budsjettet kun har lagt inn midler til opptrapping slik at private skal motta minimum 94 prosent av de midlene kommunen i snitt bruker på egne barnehager, føles det som et nytt svik mot de private barnehagene.

Den sittende regjering må aldri glemme at deres omdømme blir bygget på historien deres ikke intensjonene. Suksess handler om hva de har produsert, ikke hva de har planlagt.

Nesten en hel kommende generasjon står i fare for å være med i et «prøve om det går greit» prosjekt.

Det koster å investere i kvalitet, det kan som kjent koste mer å la være.

Soria Moria Barnehage, Eydehavn

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Barnehagepolitikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s