De minste barna

De minste barna i barnehagen.

Å møte et barn i blikket er mer enn et møte med vår

Det er som å dra på en reise

tilbake titusener år

Og ikke bare finne sin egen barndom på ny

men artens famlende barndom

i tidenes morgengry.

– Andre Bjerke

De minste

 

For meg skriver Andre Bjerke om reise, i fortid, nåtid og framtid.

Finnes det en større forpliktelse og et større ansvar å se et barn i blikket å vite at nettopp du skal være med på en del av denne reisen.

I Rammeplanen side 7, står det: «Barnehagens samfunnsmandat er å tilby alle under opplæringspliktig alder et omsorgs- og læringsmiljø som er til barns beste.»

Vi vektlegger sterkt foreldresamarbeid både i vår planlegging og i vårt daglige virke. Det er foreldrene som har det overordnede ansvaret for sitt barn, og vårt oppdragermandat har vi fått overdradd av dem. I Soria Moria barnehagene vil vi møte foreldrene på en hyggelig, åpen og positiv måte.

Jeg er ydmyk til tillitten og ansvaret fra foreldrene i alle våre barnehager. Å virkelig møte et barn i blikket er et møte jeg aldri glemmer og tar på største alvor.

De siste årene er det blitt mange flere små barn i barnehagene. Små barn lever livet der de til en hver tid er, med de menneskene som finnes der. Barnehagen er en arena der barna kan være med å skape sin egen og andres identitet, kultur og kunnskap. Den er et sted der barna dannes og danner. Derfor er barnehagen et viktig sted for de barna som går i barnehage.

De aller yngste barna i barnehagen krever ekstra omtanke, omsorg og særlig sensitivitet. Aktivitetene må tilpasses behovene og kapasiteten deres. Det er viktig at vi som er voksne tar oss god tid og lar barna oppleve i sitt eget tempo og på egne premisser.

I Soria Moria barnehagene vil vi ha voksne som involverer seg, viser interesse, deltakelse og hengivenhet, empati og innlevelse. Vi trenger voksne med engasjement som omfatter en følelse av forpliktelse – et ønske om å være hos barnet, være den «den trygge basen og sikre havnen», og åpne verdenen for barnet, vekke nysgjerrighet – og ville barnet vel» (Vpl 22-23).

Silje i barnehagen vår på Longum, har evaluert arbeidet med de yngste barna. Du kan lese om det her: http://www.soriamoriabarnehage.no/?page_id=2575

Legg igjen en kommentar

Filed under Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s